TeknoMars

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgisayar
  4. »
  5. Ekran Kartı Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?

Ekran Kartı Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?

ekran kartı sıcaklığı ne kadar olmalı

Ekran kartı sıcaklığı hakkında sizler için bilgilendirici bir yazı paylaşmak istedim. Ekran kartı sıcaklığı günümüzde herkes tarafından sıkça araştırılan bir konu haline gelmiş durumda. Çoğu modern cihazlarda bulunan görüntülerin ve grafiklerin oluşturulmasında yardımcı olan ekran kartı sıcaklığı bilgisayarın en önemli bileşeni olarak bilinmektedir. Ekran kartı olmasaydı bilgisayarlarda oyun oynayabilmek mümkün olmazdı. Ekran kartında görülen yüksek sıcaklıklar oyunlardaki performansımızın düşmesine neden olmaktadır. Bu başlı başlına büyük bir sorun olmadan önce ekran kartı sıcaklığı ne kadar olmalıdır?

Oyun oynamak için GPU şart mı?

Evet, oyun oynamak için GPU şart. Bilgisayarlarımızda oynadığımız oyunlar ekran kartı ihtiyacı duymaktadır. Yüksek kalitede görüntü ve detaylı grafiklere sahip olabilmek için iyi bir ekran kartına sahip olmak büyük bir rol oynuyor. Oyunların verimli çalışabilmesi için ekran kartının olabildiği kadar kaliteli olması gerekiyor.

Ekran kartı neden ısınır?

  • GPU kullanımı fazla olan oyunlar oynuyor olmanız
  • GPU’nun soğutma sisteminin kalitesi
  • Ortam sıcaklığının yüksek olması
  • Kasanın kalitesiz olması
  • Ekran kartının tozlu olması
  • Bilgisayarın eski olması
  • Bilgisayar fanlarının çalışmıyor olması veya fanlardaki kirlilik

Yukarıdaki sorunlar ekran kartınızın ısınmasına neden olabilecek başlıca sorunlardan bazılarıdır.

Olması gereken ekran kartı sıcaklığı nedir?

Ekran kartı sıcaklığının 65 derece ile 85 derece arasında değişiklik göstermesi bir oyundan performans almanız için yeterli sıcaklık aralıklarıdır. GPU sıcaklıklarının GPU üreticisine ve modeline bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Oyun oynamak için en uygun GPU sıcaklığı en fazla 85 derece olmalıdır. Bunun üzerindeki sıcaklıklar oyunlarda performans kaybetmenize neden olabileceği gibi sisteminizin hasar görmesine de neden olabilir.

Farklı modellerde ekran kartı olduğu için net bir GPU sıcaklığı belirtilmesi bu aşamada doğru olmaz. Genel olarak ekran kartınızı ne kadar soğuk tutabilirseniz o kadar iyi olduğu bilinmektedir. GeForce RTX 4090 90 derece sıcaklıklara kadar dayanabilmektedir. Radeon RX 7900 XTX ise 110 derece sıcaklığa kadar dayanmaktadır. İki boyutlu oyunlar GPU kullanımı az olduğundan sıcaklık olarak bir artış görülmesine sebep olmaz.

Ekran kartı sıcaklığı nasıl düşürülür?

Yazımızda ekran kartı sıcaklığının azalmasının performansımızı arttırdığından bahsetmiştik. Peki ekran kartı sıcaklığını nasıl düşürebileceğinizden sırasıyla bahsedelim.

Hava akışını arttırın

Hava akışının fazla olması soğuma işlevinin daha fazla olacağı anlamına gelmektedir. Bu yüzden bilgisayarınızı konumlandırırken rahatlıkla hava alabileceği bir yere koymanız önem taşımaktadır. Halı üzerine veya dolabın üstüne koymayın. Dizüstü bilgisayarlarınızı kucağınıza koymayın. Ayrıca laptop soğutma standları veya sıvı soğutma sistemleri gibi alternatif bilgisayar soğutma mekanizmaları da alabilirsiniz.

Ekran kartı temizliği yapın

Biriken tozlar bilgisayarınızın hava almamasına neden olmaktadır. Bu sebeple düzenli bilgisayar ve ekran kartı temizliği büyük önem taşımaktadır.

Oda sıcaklığından emin olun

Özellikle doğal olarak daha sıcak bir iklime sahip bir ülkede yaşıyorsanız bilgisayarınızın ısınması kaçınılmazdır. Odadaki hava sıcaklığını azaltmak faydalı olacaktır. Eğer varsa klima veya vantilatör kullanmak işinizi görecektir. Gerekirse güneş battıktan sonra bilgisayarınızı kullanmanız uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Ekran kartı sıcaklığına nasıl bakılır?

Ekran kartı sıcaklığına bakmak istiyorsanız Windows 10 ve 11 kullanıcıları şu adımları izleyebilir:

CTRL + SHIFT + ESC tuşlarına basın ve Performans sekmesine tıklayın. Sol tarafta GPU göreceksiniz. Sıcaklığı da hemen orada yazmaktadır.

Bazı bilgisayarlarda sıcaklıkları görebilmeniz için tasarlanmış özel yazılımlarda bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir