TeknoMars

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Havacılık
  4. »
  5. Uçaklarda Türbülans Engellenebilir Mi?

Uçaklarda Türbülans Engellenebilir Mi?

Uçaklar günümüzde en güvenilir ulaşım araçlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Şehirler arası yollarda kullandığımız, bazende kıtalar arası kullandığımız uçaklar hayatımızda büyük bir önem taşımaktadır. Uçaklar sadece yolcu taşımacılığında kullanılmadığı gibi kargo operasyonları gibi ticari amaçlı taşımacıklarda da kullanılmaktadır. Sık seyahat eden biriyseniz, türbülans yaşama olma ihtimaliniz oldukça fazla. Peki türbülans neden olur? Uçaklar türbülansa dayanabilecek kadar dayanıklı mı?

fırtınalı hava

İnternette okuduğumuz haberlerde yüksek türbülanstan dolayı uçak içerisinde yaralanmalar yaşanılabiliyor. Türbülans dediğimiz faktör bir hava hareketi olarak tanımlanabilir. FAA ise dağların etrafındaki hava akımları, atmosferik basınç, sıcak/soğuk hava dalgası ve fırtınaların yarattığı bir hava hareketi olarak tanımlıyor. Temel olarak, sudaki dalgalanmaların bir gemiyi sallamasını örnek gösterebiliriz. FAA (Federal Aviation Administration) verilerine göre 2009 ile 2021 yılları arasında türbülansa bağlı yılda yalnızca 5 ila 18 ciddi yaralanma yaşandı.

Türbülans nedir?

National Geographic türbülans için çok daha güzel bir tanım veriyor. National Geographic’in yazısına göre; deniz kenarındaki suyun kumsala geldiği zaman kırılmaya başlaması gibi düşünülebilir. Hava akımı dağlara doğru toplanır ve gidecek bir yer bulamaz. Bu hava dalgaları da atmosfere geniş bir şekilde yayılsa da bazı zamanlar çalkantılı bir şekilde de yayılabilir. Bazı bilimsel açıklamalara göre fırtınalar kilometrelerce uzaklıkta türbülansın oluşmasına neden olabilmektedir.

Uçaklar türbülansa dayanabilir mi?

Evet, uçaklar türbülansa karşı dayanıklı olarak üretilmişlerdir. 1966 yılında pilotaj hatası ve türbülans nedeniyle (BOAC Flight 911) kaza yaşanmıştır. O zamandan bu zamana kadar uçak tasarımı fazlaca gelişti ve modern bir uçak aynı koşullar altında düşemez. O yüzden gönlünüzü ferah tutabilirsiniz.

Bu hava olayı nedeniyle yaralanmak istemiyorsanız kemerinizi her zaman takılı tutmanızda fayda var. Bu şekilde olası bir türbülans durumunda koltuğunuzda sabit kalabilirsiniz.

Pilotlar normal şartlarda, uçağın önündeki alanı tarayan hava durumu radar sistemini kullanırlar. Bu şekilde sarsıntısı yüksek olan bu hava olayından kolaylıkla kaçınabilmektedirler. Özellikle uçakların güçlü bir motor sistemine ve kanat esnekliğine sahip oldukları düşünüldüğünde korkulacak en son şey bu hava olayı olabilir. Dünyanın en güçlü motor sistemi General Electric tarafından üretilen GE9X. Eğer merak ediyorsanız o yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir