Yurt dışına çıktığınızda telefonunuzdan faydalanmaya devam etmek istiyor olabilirsiniz. Bu durumda akıllara eSIM geliyor. Çeşitli uygulamalar ile dünyanın birçok yerinde kullanabileceğiniz data paketlerini olabildiğinden uygun fiyatlara alabiliyorsunuz. Peki yurt dışında eSIM nasıl kullanılır? Yurt dışında eSIM kullanmak mantıklı mı? Çeşitli sorularınızın cevabını bulabileceğiniz yazımızda ilk önce bu yenilikçi teknolojinin ne olduğundan bahsedeceğiz.
eSIM nedir?
Aslında bildiğimiz sim kartlardan farkı elinizde fiziksel bir kart olmamasıdır. Sim bilgileriniz telefonunuzun dahili bir çipinde elektronik olarak saklanır.
Apple‘ın hazırladığı bilgiye göre telefonunuzda eSim kullanmak istiyorsanız iPhone 12 ve üstü bir cihaza sahip olmanız gerekiyor. Son zamanlarda popüler olan iPhone 15 cihazı da bu teknolojiyi tabii ki kullanıyor. eSim teknolojisi telefonunuzda olabileceği gibi bilgisayar, tablet ve akıllı saatlerde de kullanılabilecek kadar küçük boyutlara sahip bir teknolojidir.
eSIMteknolojisi aynı zamanda otomotiv sektöründe de kullanılmaktadır. Üreticiler, üretim maliyetlerini düşürmek ve kullanılabilirliği kolaylaştırmak için arabalarına eSIM eklemeye başladı. Bu sayede artık hangi ülkede olursa olsun, hangi operatörü kullanmak istediği araç sahibinin kendi tercihine bırakılmış oluyor.
Kısacası eSIM cihazın kendi içine entegre edilmiştir ve çıkartılamaz. Geleneksel sim kartlar ile aynı işlevdedir.
eSIM nasıl kullanılır?
eSIM teknolojisini kullanabilmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Yurt dışına çıktığınızda internetsiz kalmak istemiyorsanız, cep telefonlarının uygulama mağazalarında bulunan eSIM uygulamalarından çeşitli paketler satın alabilirsiniz. Tabii ki burada şu kararı vermek lazım. İşinizi görüyor mu? Maliyeti daha mı uygun? Bazen yurt dışına gittiğinizde oradan alabileceğiniz fiziksel sim kartlar daha uyguna geliyor olabilir. Fakat bazı yerlerde sim kartı aramakla uğraşmak istemeyebilirsiniz. Bu durumda eSIM tam olarak sizin işinize gelecektir.
eSIM telefona nasıl tanımlanır?
Uygulamadan paket alıyorsanız size gelen QR kodu telefonunuzdan okutmanız yeterli. Eğer telekom bayiliklerinden örneğin Vodafone, Türk Telekom gibi yerlerden alıyorsanız yine size söylenen adımları uygulamanız yeterli. Herhangi bir fiziksel sim kartı almayacaksınız.
eSIM ile fiziksel sim kart arasındaki fark nedir?
- Nano SIM kartın yaklaşık yarısı kadardır.
- eSIM’inizin ayarlarını güncellemeniz gerektiğinde, bunu uzaktan yapabilirsiniz.
- Telefona ikinci bir sim olarak kolaylıkla tanımlanabilir.
5G teknolojisi eSIM ile kullanılabilir mi?
5G teknolojisi de çok gelişmiş bir teknoloji olma yolunda ilerliyor. Bu nedenle eSIM teknolojisi ile 5G teknolojisi birlikte kullanılacağı zaman gerçek anlamda bir teknoloji tufanı yaşanacağı kaçınılamaz. Mobil hizmetleri kökten değiştirecek 5G bağlantısıyla eSIM, tamamlayıcı bir rol oynayacak. 5G standart hale geldiğinde, bunları içeren cihazlar inanılmaz derecede sağlam bir işlem gücüne sahip olacak ve bağlantılarını yönetmek için eSIM’e güvenecek.
eSIM hangi uygulamalardan satın alınabilir?
Gideceğiniz ülkeye bağlı olarak hangi uygulamayı kullanacağınız değişiklik gösterebilir. Burada en önemli olan nokta gideceğiniz ülkede eSIM yerine fiziksel sim kart almak zaman zaman mantıklı olabilir. Sizlere direkt olarak uygulama adı vererek sorumluluk almak istemiyoruz. Tüm uygulamalara güvenilmeyeceğini bilmeniz gerekiyor. Lütfen satın alım işlemi yapmadan önce, satın alacağınız uygulamanın yorumlarını okuyunuz.
Bu yazımızda, eSIM teknolojisinin ne denli büyük bir teknoloji olduğundan bahsetmiş olduk. Aklınızda bir soru işareti kaldıysa veya tecrübelerinizi bizimle paylaşmak istiyorsanız aşağıdan yorum göndermeyi unutmayın.
eSIM ücreti ne kadar?
Operatörlerin uygulayacağı fiyatlara göre değişiklik göstermekle birlikte yurt dışında kullanmak üzere alacağınız eSIM fiyatları genellikle döviz kuruna göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlar paketin içeriği ve gün sayısı gibi nedenlerden dolayı çeşitlilik göstermektedir.
eSIM hangi telefonlarda var?
iPhone 12 ve üstü cihazlarda kullanılabildiği gibi bazı android modellerde de kullanmak mümkündür.
eSIM ile fiziksel sim kart aynı anda kullanılabilir mi?
Aynı anda ikisini kullanmak mümkün olmadığı gibi iki hat arasında geçiş yapmak mümkündür.
Türkiye’de hangi operatörlerde eSIM var?
Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell bu hizmeti uzun zamandır Türkiye’de vermektedir.
eSIM tek kullanımlık mı?
Evet, eSIM tek kullanımlık olduğu için bir başka telefona tanımlama işlemi yapamıyorsunuz.
Telefonu sıfırlayınca eSIM gider mi?
Evet, telefonu sıfırlayınca gider ancak size verilen QR kodu tekrar okuttuğunuzda kullanmak mümkündür. Yani, her sıfırlamada tekrar tanımlama yapmanız gerekiyor.
eSIM internetten alınır mı?
Yurt dışında kullanmak üzere alacağınız eSIM’ler çeşitli uygulamalar üzerinden satın alınabilmektedir. Bayiye gitme şartınız yoktur. Aldığınız anda kullanabilirsiniz.
eSIM çekim gücü nasıl?
Fiziksel sim kart ile nasıl bir çekim gücü alıyorsanız aynı şekilde performans alırsınız. Daha fazla bilgi için operatörünüz ile görüşmeniz sağlıklı bir yanıt almanız açısından önem taşımaktadır.