Elektrikli araçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dizel otomobillerin yerini almaya başlayan elektrikli otomobillerin sayısının trafikte artış gösterdiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Ülkemizin yerli ve milli üretimi olan TOGG otomobili de piyasaya çıktı. Sosyal medyada ve çevremizde elektrikli otomobillere olan ilginin arttığını görebilmekteyiz. Akaryakıt fiyatlarının son zamanlarda artış göstermesi insanların otomobillerini kullanmamalarına neden olmaya başladı.
Her ne kadar elektrikli otomobillere olan ilgiler artsa da çözülmesi gereken bazı problemler var. Bu yazımızda bu problemlerden bahsedeceğiz.
1.Sınırlı menzil, istasyon sayısı ve maliyet
Ülkemizde satılan elektrikli araçların menzili henüz istenilen seviyeye ulaşabilmiş değil. Dolayısıyla Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna gitmek isteyen kullanıcılar belirli şarj noktalarında durmak zorunda kalıyor. Şuan için fazla sayıda elektrikli araç olmadığı için istasyon sayısı yeterli gelsede önümüzdeki süreçte bu sayının artacağını düşünürsek istasyon sayılarının yetersiz kalacağını düşünmekteyiz. Ama çözülemeyecek bir problem olarak görülmemeli. Mutlaka bu anlamda çeşitli yatırımlar yapılacaktır.
Araçların menzillerinin çeşitli hava koşullarında farklılık gösterdiği düşünüldüğünde net olarak belirtilen menzil kadar gidilemeyebilir. Hızlı şarj etmek isteyen kullanıcılardan aldığımız yorumlara göre de hızlı şarjın maliyeti benzinli fiyatları ile yarışır durumda.
2.Bataryaların ömrü
Henüz uzun mesafeler yol almış araçlar olmadığı için bataryaların denildiği kadar bir ömüre sahip olup olmayacağı belli değil. J.D Power’ın elektrikli arabaların batarya ömürü hakkında yazdıkları yazıya göre ortalama 10-20 yıl. Ortalama bir içten yanmalı motor, iyi bakıldığı takdirde kilometrelerce dayanabilir. Ancak bu süre zarfında garanti kapsamına girmeyen birçok bileşeni değiştirmeniz gerekebilir. Dolayısıyla tekrar söylemek gerekirse bataryaların ömrü ve maliyeti çokta endişelenmemizi gerektirmiyor gibi.
3.Fiyatlar ve vergisi
Elektrikli araçların fiyatları normal bir içten yanmalı motora sahip otomobillere göre daha pahalı. Türkiye’de mtv indirimi olan elektrikli otomobiller şuanda 1/4 fiyatını ödüyorlar. Ortalama bir Tesla’nın 25.000 TL civarında vergisi olduğu düşünüldüğünde indirimin kalkması durumunda 100.000TL ye varan yıllık motorlu taşıtlar vergisi insanın içini ürpertmiyor değil.
Peki elektrikli araba almalı mıyım?
Elektrikli arabalar, sürüş ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa mükemmel bir seçim olabilir. Düşük maliyetleri ve vergi avantajları gibi pratik hususların yanı sıra, elektrikli arabalar sorunsuzdur ve İstanbul trafiğinde cep dostudur. Tesla’da yeni Tesla model 3 için detayları paylaştı. Bizde edindiğimiz bilgilere göre detaylarını paylaştık. Evinizden şarj etme gibi bir şansınız yoksa hibrit otomobiller de tercih edilebilir. Hibrit otomobillerin de maliyetlerinin normal bir benzinli otomobile göre daha ekonomik olduğu bilinmektedir.
[…] Bu konu da ilginizi çekebilir: Elektrikli Arabaların Dezavantajları Nelerdir? […]
[…] Şarj noktası bulmak için endişelenmenize gerek kalmadan yola çıkabilirsiniz. Elektrikli otomobillerin dezavantajlarından bahsettiğimiz yazımız ilginizi […]